In 2021 doorliepen we samen met ongeveer 100 deelnemers de stappen ‘Ik’, ‘De ander’ en ‘Beweging’. We schreven hierover, wisselden ideeën uit via Slack, hadden een intervisiegroep en ontmoetten elkaar online. Alles wat voorbij kwam hebben we gebundeld in één overzichtelijke toolkit. Niet als een antwoord op alle gestelde vragen, wel als een toegankelijk bundeling van wat we tot nu toe met elkaar hebben geleerd.

Op 1 juni organiseerden we een middag waarin we de inhoud van de toolkit konden ervaren. Er waren verrassende ontmoetingen, creatieve interventies en reflecties in kleine groepjes. Het was bovenal een mogelijkheid om elkaar eindelijk (weer) eens ‘in het echt’ te ontmoeten op een fijne plek, en samen te oefenen en ervaringen uit te wisselen.

 

Met ongeveer 30 deelnemers startten we de middag met een boottocht over het IJ met de schippers van Rederij Lampedusa (neem vooral een kijkje bij dit bijzondere initiatief). We meerden aan in Amsterdam Noord, waar Rikko Voorberg ons welkom heette met een serie ‘stemmen uit het midden’, afgedrukt op borden papier. Stemmen die we deze middag adopteerden en die we, afgedrukt op de borden, onder onze arm meenamen in ons loopje naar het Tolhuistuin. 

 

In de Tolhuistuin namen de deelnemers in groepjes deel aan korte workshops geïnspireerd door de inhoud van de toolkit. Aan de orde kwamen onder andere de morele drijfveren van Jonathan Haidt, de Game Changers van Bart Brandsma en de bouwstenen van een goed narratief van Anat Shenker-Osorio. Verder gingen deelnemers aan de slag met framing-oefeningen en konden we leren van de praktijkervaringen van Dokters van de Wereld. 

 

Het was een prachtige bruisende middag, die we samen hebben afgesloten met een bijzondere toast. Tijdens die borrel wisselden de deelnemers volop ervaringen  en nieuwe contactgegevens uit. We hoorden regelmatig dat mensen dit zo’n goed initiatief vonden, dat ze het heel fijn vonden om elkaar in kleine groepjes beter te leren kennen en dat de vormen die we gebruikten verfrissend waren. Ook het praktisch oefenen en uitwisselen met elkaar werd zeer gewaardeerd. Het smaakte in ieder geval naar meer!
 

Tijdens de middag presenteerden we de OnMigration toolkit, die vanaf nu voor alle deelnemers aan de OnMigration zoektocht gratis is te downloaden

Op deze pagina vind je een sfeerimpressie van de dag (inloggen is nodig om dit te bekijken).