Hoe moeilijk is het om een goed migratiebeleid te maken? Welke dilemma’s kom je tegen en welke keuzes moet je maken? Het bordspel Nederland Migratieland laat spelers dat zelf ervaren.

Het spel is bedacht door Paul Driest, die jarenlang werkzaam was in de asielketen. In een artikel in De Correspondent vertelt Driest dat hij ‘wel zo’n beetje klaar was met de powerpoints’ en zocht naar een interactieve manier om zijn boodschap over te brengen. Hij vond zijn inspiratie in de wereld van de serious games en zo ontstond Nederland Migratieland: een bordspel voor 2 tot 12 spelers. Het doel van het spel is om mensen die verschillend denken over migratie met elkaar in gesprek te laten gaan, om meer kennis te krijgen en om samen oplossingen te bedenken.

Hoe werkt het?
Spelers stappen in de schoenen van iemand die direct met migratie te maken heeft, zoals een wijkmanager die een huisvestingsprobleem moet oplossen. Daarnaast krijgen ze kennis- en gewetensvragen, onverwachte gebeurtenissen en dilemma’s voorgeschoteld. Is het een goed idee om alle Oekraïners de Nederlandse nationaliteit te geven? Mag iemand met een bijstandsuitkering een buitenlandse geliefde laten komen? Moeten statushouders voorrang krijgen bij het toekennen van sociale huurwoningen? Al spelend leren ze over elkaars standpunten, nemen ze beslissingen en ervaren ze hoe dat uitpakt.

Voor wie is dit spel?
Dit spel is interessant voor iedereen die meer wil begrijpen over migratie, van scholieren en studenten tot beleidsmakers en nieuwsgierige burgers. Scholen kunnen het gebruiken in de les, en organisaties kunnen ermee in gesprek gaan over migratievraagstukken. Het spel heeft geen politieke agenda en is geschikt voor spelers vanaf 14 jaar.

Meer weten?
Op de website Nederland Migratieland lees je meer over het spel en vind je een contactformulier.
Een team van De Correspondent speelde het spel. Lees hier hoe ze dat hebben ervaren.