Op 25 april doe ik mee met het online webinar met Anat Shenker-Osorio. De kans is groot dat je nog nooit van deze Amerikaanse communicatie-onderzoeker gehoord. Ook ik had geen idee wie zij was, tot ik een jaar of twee geleden op ‘Messaging this moment’ stuitte. Sindsdien ben ik fan.

Messaging this moment is een handboek voor iedereen die een progressieve boodschap wil uitdragen en niet weet hoe hij of zij dat moet aanpakken. Anat schreef de gids op het moment dat het Trumpism in Amerika hoogtij vierde en boosheid, wrok en uitsluiting van buitenlanders steeds normaler leken te worden. De populisten pakten het podium, het progressieve verhaal zat in de verdomhoek. Wat te doen?

What you fight, you feed
Met verve wijst Anat Shenker-Osorio hoe we het daar weer uit moet halen. Met haar motto ‘What you fight, you feed’ roept ze ons op om te zeggen waar we vóór zijn, en niet waar we tegen zijn – zoals we maar al te vaak doen. Schets de wereld die je wilt. Halverwege het handboek stuit ik op een foto van Martin Luther King met het onderschrift: ‘Martin Luther King had a dream. Not a complaint’.

Dat laatste is trouwens niet helemaal waar. De beroemde toespraak van King begint met een vurige aanklacht tegen de onvrijheid en discriminatie van zwarten. Maar niemand kent die eerste passages. We hebben alleen Kings’ droom onthouden. Zijn droom van een wereld waarin zijn kinderen niet worden beoordeeld op de kleur van hun huid, maar op de inhoud van hun karakter.

Moslims zijn onze buren en collega’s
In Messaging this moment trof ik een voorbeeld dat me net als de droom Martin Luther King heeft ontroerd. Het is een antwoord op het populistische narratief dat moslims een potentieel gevaar vormen voor de veiligheid van onze samenleving. Een eerste reflex van ons, progressieven, is om dit simpelweg te ontkennen: de meerderheid van de moslims vormt helemaal geen bedreiging.

Maar what you fight, you feed. Met zo’n reactie blijf je hangen in het frame van de tegenstanders. In plaats daarvan zou je ook dit kunnen zeggen: “Muslim Americans are our neighbors and our coworkers; they are the kids in our schools and the parents in our parks. America was founded on freedom of religion. We don’t exclude people based on whether or how they pray.”

Compromisloos
Ik weet niet hoe het met u is, maar mijn hart gaat open als ik dit lees. Dit is wat we nodig hebben. En dit is wat me raakt in Shenker-Osorio – en anderen als Thomas Coombes, George Lakoff en Drew Westen: ze doen méér dan advies geven over boodschappen die wel of niet werken. Ze moedigen ons aan om onverschrokken en compromisloos een progressief en hoopvol en verhaal uit te dragen. Om domweg doof te zijn voor de haat, de negativiteit en het cynisme van onze tegenstanders. Om erop te vertrouwen dat wij, en niet zij, het goud in handen hebben.

Mirjam Vossen

Update: De webinar van maandag 25 april is via deze link terug te kijken.