In dit artikel bieden we een podium aan de Thuisgevers, een organisaties die zich inzet voor tijdelijke huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat doen ze samen met gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. In dit artikel vertellen ze hoe ze te werk gaan en nodigen ze je uit om kennis te maken.  

“Ik zat vier jaar in het azc. Mijn leven stond stil. Dat maakte mij depressief. Nu voel ik me weer mens. Eindelijk kan ik weer toekomstplannen maken’. Dat zegt Behrang die verhuisde van een AZC naar een Thuisgeefplek.

De aanhoudende krapte op de Nederlandse woningmarkt zorgt ervoor dat veel gemeenten kampen met een tekort aan betaalbare woningen. Hierdoor blijven vergunninghouders vaak onnodig lang in de asielopvang, wat leidt tot onzekerheid en depressie.

Als Thuisgevers helpen wij gemeenten met het huisvesten van vergunninghouders. We gaan actief op zoek naar onbenutte ruimtes zoals leegstaande kantoren, scholen en pastorieën. Met de inzet van vrijwillige buddy’s uit de buurt zorgen wij voor maatschappelijk draagvlak en een snelle, succesvolle integratie van vergunninghouders in de gemeenschap.  Dat is hard nodig want er zitten nog altijd duizenden vergunninghouders vast in de asielopvang.

De Thuisgevers in de praktijk
Abduljabbar uit Jemen woont in een Thuisgeefwoning in Moerdijk. Eind mei konden Abduljabbar en vier andere nieuwkomers eindelijk het AZC verlaten, waardoor er weer plek vrijkwam in de asielopvang in Veenendaal, Heerlen, Den Haag, Arnhem en Kamperland.
Dankzij de goede samenwerking tussen de gemeente Moerdijk, medewerkers van Vluchtelingenwerk Nederland, Thuisgeefbuddy Wilmine en Joke Suitela van De Thuisgevers, en het beschikbaar stellen van een bedrijfswoning door een lokale ondernemer, zijn vijf mensen begonnen met een nieuwe toekomst in Nederland. Een aantal van hen heeft al werk of een stageplek gevonden en ze spreken al redelijk goed Nederlands.
Thuisgeefbuddy Wilmine doet spelletjes met de mannen om de taal verder te oefenen. Zo leert ze hen kwartetten. Wilmine: “Het is heel grappig om te zien dat kwartetten toch best moeilijk is als je het nog nooit hebt gespeeld. Na een paar keer uitleggen blijft het lastig, maar wel heel gezellig!” Ze hebben ook een museum bezocht en daarbij genoten van koffie met Hollandse appeltaart.

Actief in ruim 70 gemeenten
In meer dan 70 gemeenten in Nederland zetten wij ons met hart en ziel in voor Thuisgeefinitiatieven. Dit betekent dat wij nauw samenwerken met lokale overheden, op zoek gaan naar onbenutte woonruimtes en de handen ineenslaan met lokale vrijwilligers. Wat wij telkens weer ervaren: er is zoveel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht zou denken!

Door diverse partijen binnen een gemeente samen te brengen en creatief gebruik te maken van potentiële woonruimtes, ontstaan er prachtige nieuwe ideeën en mogelijkheden. Dankzij financiële regelingen van de overheid kunnen deze creatieve ideeën vaak ook daadwerkelijk worden gerealiseerd. Gemeenten en ondernemers kunnen gebruikmaken van onze rekenmodellen, zodat er snel duidelijkheid is over de financiële haalbaarheid.

Zoeken naar locaties
In Staphorst hebben we een voormalig hotel omgetoverd tot 50 zelfstandige woonunits voor vergunninghouders, en is er op de begane grond een warm en gastvrij buurtrestaurant gestart. Het is geweldig om te zien dat enkele bewoners van het Thuisgeefinitiatief hier werk hebben gevonden en zo een nieuwe start kunnen maken.

Over het algemeen zijn Thuisgeefinitiatieven kleinschaliger. Zo hebben we verschillende pastoriewoningen waar bijvoorbeeld vijf jongemannen samen wonen (Breukelen) of een groot gezin tijdelijk is gehuisvest (Rotterdam). Het is ontroerend om te zien hoe deze gemeenschappen samenkomen en elkaar ondersteunen.

Daarnaast zijn er veel Thuisgeefinitiatieven gestart door maatschappelijke ondernemers die vol passie meedenken en meedoen. Zo heeft Jojanneke ten Brinke in Dalfsen een deel van haar praktijkruimte omgebouwd tot zelfstandige woonruimte voor een gezin uit Eritrea. De Theologische Universiteit heeft een schoolgebouw ter beschikking gesteld, waar twee gezinnen uit Syrië hebben gewoond totdat er vervolghuisvesting beschikbaar kwam. In Groningen is er een Thuisgeefinitiatief in Salmagundi, een maatschappelijk initiatief waar vergunninghouders ook aan het werk gaan in het gezellige vintage dinner café.

Toegewijde buddy’s
Waar vaak een tekort aan vrijwilligers wordt gemeld, zijn bij al onze Thuisgeefinitiatieven meer dan voldoende buddy’s betrokken. Het is hartverwarmend om te zien hoe lokale maatschappelijke organisaties en mensen elkaar vinden en een sneeuwbaleffect creëren. In Emmen is er zelfs een werkgroep De Thuisgevers, bestaande uit 24 toegewijde inwoners.

Doe mee met De Thuisgevers
Heb je interesse om samen te werken met De Thuisgevers? We denken graag kosteloos mee over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons. Samen helpen we vergunninghouders aan een nieuw bestaan!

Website: www.dethuisgevers.nl
E-mail: welkom@dethuisgevers.nl
Thuisgeeftelefoon: 06 2190 3658