OnMigration zet haar kennis en ervaring in toenemende mate in voor overheden. Afgelopen maand waren we te gast bij het Kansenmakersteam in de provincie Utrecht. Op de agenda stond de casus ‘Houten’, waar grote weerstand is tegen het geplande opvangcentrum voor asielzoekers.

In het Kansenmakersteam trekken Utrechtse gemeenten met elkaar op om vraagstukken   rond opvang van asielzoekers en huisvesting van statushouders aan te pakken. Het team ondersteunt daarmee de Provinciale Regietafel Migratie & Integratie en helpt gemeenten in Utrecht met communicatievragen.

Inspiratiesessie
Het Kansenmakersteam vroeg OnMigration om een inspiratiesessie te verzorgen tijdens een kennismakingsbijeenkomst met communicatiemedewerkers van Utrechtse gemeenten. Op de agenda stond ook de casus rondom de huisvesting van asielzoekers in Houten, waar afgelopen tijd groot verzet ontstond tegen de geplande opvanglocatie door de gemeente.

Tijdens de sessie liet Jorrit Hoekstra van OnMigration de deelnemers kennismaken met verschillende modellen, zoals het Polarisatiemodel, Framing en Morele drijfveren. Hij liet zien hoe deze theorieën kunnen helpen om meer grip te krijgen op wat er aan de hand is in een bepaalde casus, zoals die in Houten.

Relevante inzichten
De communicatieadviseur van Houten schetste vervolgens de dilemma’s en de aanpak in Houten om tot een goede communicatiestrategie te komen. Collega-communicatieadviseurs reflecteerden vervolgens aan de hand van de theorie en de praktijkkennis op de Houtense casus en kwamen samen tot inzichten die voor iedere gemeente relevant zijn.

Ook interesse in een inspiratiesessie voor uw regietafel of gemeente?
Neem contact op met info@onmigration.nl.