‘Migranten verdienen de kans om in Nederland een beter leven op te bouwen.’ Meer dan de helft van ‘het beweegbare midden’ in Nederland kan zich vinden in deze stelling. Ook vindt de meerderheid dat ‘migratie hoort bij een globaliserende wereld’. Velen hebben bovendien genoeg van het negatieve nieuws over migratie en willen vaker persoonlijke verhalen zien.

Dit zijn enkele eerste conclusies van een uitgebreid onderzoek van de International Organisation of Migration (IOM) naar Nederlanders en migratie. Op 15 november organiseerden we samen met onderzoeker Sandra Kluivers van het IOM een webinar waarin we de belangrijkste inzichten en aanbevelingen deelden.

Focus op ‘mensen in het midden’
Het onderzoek van IOM richtte zich specifiek op ‘het betweegbare midden’. Daartoe horen mensen die zich in het gesprek over migratie niet tot de uitgesproken voor- of tegenstanders rekenen. Om draagvlak voor migratie te versterken, is het belangrijk om ook deze groep aan te spreken. Maar hoe kun je dat het beste doen? Hoe denkt deze groep over migratie? Wat zijn hun zorgen en overtuigingen? Welke waarden, thema’s en frames spreken mensen aan?

Eerste onderzoek in Nederland
Tot nu toe moesten we kennis tot en inzichten vooral halen uit onderzoeken in het buitenland. Dat gaat nu veranderen. Het IOM deed als eerste in Nederland uitgebreid onderzoek onder deze groep en testte hun reacties op verschillende communicatieframes. Dat gebeurde via een survey onder 1045 respondenten en twee verdiepende focusgroepgesprekken. Het onderzoek maakt deel uit van het IOM-project ‘Moving the Middle’. In januari organiseert het IOM een slotconferentie.

Voorproefje
Het OnMigration-netwerk kreeg op 15 november al een voorproefje van de resultaten. Sandra Kluivers van IOM deelde tijdens een webinar de belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen van het onderzoek. Mediawetenschapper Mirjam Vossen gaf een korte reflectie.

De webinar is nu terug te kijken:

Kijk terug