Friends4Charity houdt niet van half werk. Dat zagen we direct doen we op 25 maart vanuit OnMigration te gast waren bij de Kids Charity Run in Gorcum. Wij (Jorrit en Fatima van OnMigration) parkeerden de auto pal aan de Gorkumse Atletiek- en Triathlonvereniging Typhoon waar honderden kinderen van groep 1-8 van de Leerdamse basisschool ‘El Boukhari’ zich klaarmaakten om te gaan rennen over de atletiekbaan. Hun doel: sponsorgeld ophalen voor de aanleg van een waterputten in Afrika

De vrijwilligers zagen er picobello uit in hun fraaie trainingspakken en de atletiekbaan was aangekleed met mooie banners. Eenmaal binnen in de kantine raakten we aan de praat met een aantal van de vrijwilligers. Zij vertelden ons dat Stichting Friends4Charity (F4C) is opgericht door een groep jeugdvrienden uit Gorkum. F4C richt zich op zowel projecten en hulp aan mensen in Nederland maar bijvoorbeeld ook op humanitaire projecten in Afghanistan (voedselpaketten), Turkije en Afrikaanse landen zoals Marokko, Chad, Somalië.

Geslaagde dertigers

Inmiddels zijn de jeugdvrienden die elkaar al lang kennen allemaal geslaagde dertigers, veelal ondernemers, die uitgevlogen zijn over de rest van de Randstad. Een van de vrienden is bijvoorbeeld Franchisenemer bij Jamin en heeft een aantal winkels in Zuid-Holland. Hij vertelt ons over de groei die de organisatie heeft doorgemaakt: “Het begon met kleine activiteiten maar dan kom je erachter dat je zaken toch gelijk serieus moet aanpakken. Een serieuze website. Werving van sponsors en vrijwilligers. En voor je het weet heb je in een aantal jaar toch een serieus goed doel staan. Als je zaken van het begin af aan serieus neemt dan helpt dat om snel te kunnen groeien”.

Sociale betrokkenheid zit de vrienden in het bloed. Zo vertelt een van de andere jongens ons dat hij niet happy was in de zakelijke omgeving waar hij werkte: “Na een aantal jaar in dienst bij een ander bureau kwam ik er toch achter dat ik het op mijn eigen manier wilde doen. Minder zakelijk en meer gericht op bijvoorbeeld de tekorten in de zorg.” Over zijn betrokkenheid bij F4C: “Ik zou nooit vrijwilligers zijn geworden buiten F4C. Bij deze organisatie voel ik mij thuis en ik zal dan ook niet snel stoppen met het vrijwilligerswerk dat ik hier doe”.

Dan treffen we medeoprichter Mohammed, die ons meer vertelt over de motivaties van de groep achter de organisatie: “Events zoals de Kids Charity Run geeft de jeugdvrienden de gelegenheid om iets terug te doen aan de samenleving. We brengen kinderen bij dat het van belang is om je in te zetten voor een ander. En natuurlijk is het een leuke manier om de vrienden in stand te houden en elkaar niet uit het oog te verliezen.

Dun bezaaid

Nu denk je misschien, so what?! Maar vooralsnog is het Nederlandse goede doelen-landschap dun bezaaid met charitatief talent met een bi-culturele achtergrond.

 

Voor ons ging er een wereld open. “Deze start-up”, zegt Jorrit “slaagt erin om een doelgroep te bereiken die de gevestigde goede doelen maar moeilijk weten te benaderen. In alle jaren die ik in de goede doelensector actief ben heb ik daar nog niet eerder zo’n goed voorbeeld gezien.” Ook Fatima, goed bekend met de Marokkaanse gemeenschap in Nederland, ‘kent geen andere filantropische initiatieven die zo professioneel georganiseerd is als Friends4Charity”.

Tegelijkertijd zal ook Friends4Charity in haar verdere groei aanlopen tegen uitdagingen. Bijvoorbeeld hoe je de impact van de organisatie verder inzichtelijk maakt maar ook hoe je communiceert over de hulp die geboden wordt vanuit de organisatie aan zowel mensen in Nederland als daarbuiten op een manier die bijdraagt aan empowerment.

Fatima: “Als OnMigration willen we er graag ook zijn voor organisaties zoals Friends4Charity”. Jorrit vult aan: “En wij hopen dat deze organisatie zijn weg verder zal vinden en de verbinding weet te maken met het Nederlandse goede doelen-landschap.”

Voor meer informatie over Friends4Charity: https://www.friends4charity.nl/