Een zoektocht…

In mei zijn we gestart met een interactieve zoektocht met als centrale vraag: “Hoe vergroten we in deze gepolariseerde tijd het draagvlak voor migratie in Nederland?”

Het zijn boeiende en spannende tijden waarin we leven en ons werk proberen te doen. Het maatschappelijk debat staat bol van onderwerpen die ons eerder lijken te verdelen dan te verbinden. Alleen al in de afgelopen maanden zagen we discussies oplaaien rond institutioneel racisme, de situatie van vluchtelingen op Moria en de covid- en klimaatmaatregelen. 

Wat betekent dit voor ons werk? Hoe vergroten we het draagvlak voor onze maatschappelijke agenda in een tijd die zich lijkt te kenmerken door steeds nieuwe oplaaiende discussies en polarisaties? Is er iets anders nodig dan wat we tot nu toe gewend zijn? 

We nodigen jou uit om, samen met je vakgenoten, deel te nemen aan een zoektocht waarin we op zoek gaan naar antwoorden op deze vragen. 

In mei zijn we gestart met deze interactieve zoektocht met als centrale vraag: “Hoe vergroten we in deze gepolariseerde tijd het draagvlak voor migratie in Nederland?” We willen ons laten inspireren door relevante modellen, door onderzoek en door ervaringen uit binnen- en buitenland. Vooral willen we van elkaar leren: welke relevante leerervaringen heb jij opgedaan en wat kunnen we leren van de best-practices van specialisten in collega-organisaties? Een korte vooruitblik gaven we in een online proeverij die je hier kunt terugkijken.   

In juni en juli deden we drie oriëntatiepunten aan die ons richting geven tijdens onze zoektocht: 

1) Ik.
We startten onze zoektocht bij onszelf, bij de ‘ik’. Zelfreflectie geeft ons meer zicht op hoe wij zelf naar de wereld kijken en hoe de wereld naar onze organisatie kijkt. Wat motiveert ons? En voor wie zijn wij geloofwaardig?

2) De ander.
Als we zoeken naar meer draagvlak voor migratie dan hebben we te maken met ‘anderen’. Wat beweegt die anderen? Waar bevinden ze zich? In het (stille) midden of op de flanken? Wat zijn hun diepere drijfveren? En wie is voor hen geloofwaardig?

3) Beweging.
Meer draagvlak vraagt beweging van ons en de ander. Welke instrumenten en tools staan ons ter beschikking? Welke mogelijkheden hebben we om beweging te creëren? We en zoomen onder andere in op framing, organizing en lobby.

Daarnaast opende we een kenniskamer die, met jullie input, tijdens onze zoektocht zal uitgroeien tot een centrale plek met relevante modellen en onderzoeken.

Onze zoektocht heeft een concrete bestemming en een concreet eindresultaat. De antwoorden die we samen vinden bundelen we in een praktische toolkit die we aan het eind van deze zoektocht opleveren. Hierin staan de belangrijkste denkers, de interessantste modellen, de relevantste onderzoeken en de inspirerendste filmpjes. Bij elkaar gebracht, logisch geordend en gebruiksklaar. Een toolkit die ons als beleidsmakers, campagne-, communicatie- en advocacy specialisten kan helpen ons werk nog effectiever te doen. We verwachten dit in oktober van dit jaar te kunnen presenteren.

Doe je mee aan de zoektocht? Dat kan op meer dan één manier. Dit kun je verwachten als je je inschrijft:

  • Je krijgt direct toegang tot alle content op deze website. In onze kenniskamer vatten we al de nodige relevante onderzoeken voor je samen. De komende maanden publiceren we er steeds meer.
  • Je ontvangt onze nieuwsbrief. We houden je daarmee met regelmaat op de hoogte van onze nieuwe inzichten en de sessies die we organiseren.
  • Je kunt deelnemen aan onze OnMigration Slack groep. Je kunt hier zelf bijdragen en als eerste nieuwe tips ontvangen van andere deelnemers. Deze Slack channel zal alleen het komende half jaar online zijn. In de Slack groep gaan we volop inspiratie met elkaar delen en komen we op een makkelijke manier met elkaar in gesprek.
  • Als deelnemer aan onze zoektocht krijg je mogelijkheid om een zelfscan te doen waarmee je aan het einde van de zoektocht jezelf en je organisatie kunt benchmarken.
  • Je kunt de drie online sessies die we organiseren met de thema’s ‘ik’ (op 10 mei), ‘de ander’ (op 7 juni) en ‘beweging’ (op 28 juni) terugkijken. In deze sessies geven we kort een overzicht van inspirerende sprekers en tools en zetten we de kernvraag voor de zoektocht op elk thema stevig neer. Het zijn korte interactieve online sessies. Check hier de agenda voor de opnamen. 
  • Wil je het maximale uit de zoektocht halen? Dan kun je ingaan op de uitnodiging die we je met veel enthousiasme doen voor verdiepende intervisie sessies. In kleinere groepen gaan we aan de slag met oefeningen. Weg van onze laptop, in de praktijk en aan de hand van bijzondere belevingen die wij voor jou creëren, gaan we samen op onderzoek uit. Meld je hier aan.

Is het voor jou of voor je organisatie fijn om een certificaat van deelname te krijgen, dan kunnen we daarvoor zorgen.

We beloven een interactieve, inspirerende tocht waarin je collega’s ontmoet die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben en waarin je gevoed wordt door ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland. 

Meld je aan via de knop hieronder, dan houden we je op de hoogte en kun je zelf kiezen hoe je wilt deelnemen.

Zoek mee