Een zoektocht…

In mei 2021 startten we een interactieve zoektocht met als centrale vraag: “Hoe vergroten we in deze gepolariseerde tijd het draagvlak voor migratie in Nederland?”

Het zijn boeiende en spannende tijden waarin we leven en ons werk proberen te doen. Het maatschappelijk debat staat bol van onderwerpen die ons eerder lijken te verdelen dan te verbinden. We zagen discussies oplaaien rond institutioneel racisme, de situatie van vluchtelingen aan de grenzen van Europa, en de covid- en klimaatmaatregelen.

Wat betekent dit voor ons werk? Hoe vergroten we het draagvlak voor onze maatschappelijke agenda in een tijd die gekenmerkt lijkt te worden door oplaaiende discussies en polarisaties? Is er iets anders nodig dan wat we gewend zijn?

We nodigen jou uit om, samen met je vakgenoten, deel te nemen aan een zoektocht naar antwoorden op deze vragen. 

In mei ‘21 zijn we gestart met een interactieve zoektocht rond het draagvlak voor migratie in Nederland. In korte tijd schreven zo’n 100 deelnemers van ruim 30 verschillende organisaties zich in als deelnemer van deze gezamenlijke zoektocht.

Tijdens onze zoektochten laten we ons laten inspireren door relevante modellen, door onderzoek en door ervaringen uit binnen- en buitenland. En we laten ons inspireren door elkaar: welke relevante leerervaringen heb jij opgedaan en wat kunnen we leren van de best-practices van specialisten in collega-organisaties? Een korte vooruitblik gaven we in een online proeverij die je hier kunt terugkijken.

In juni en juli ’21 deden we drie oriëntatiepunten aan die richting gaven aan onze zoektocht:

1) Ik.
We startten bij onszelf, bij de ‘ik’. Zelfreflectie gaf ons meer zicht op hoe wij zelf naar de wereld kijken en hoe de wereld naar onze organisatie kijkt. Wat motiveert ons? En voor wie zijn wij geloofwaardig?

2) De ander.
Als we zoeken naar meer draagvlak voor migratie, dan hebben we te maken met ‘anderen’. Wat beweegt die anderen? Waar bevinden ze zich? In het (stille) midden of op de flanken? Wat zijn hun diepere drijfveren? En wie is voor hen geloofwaardig?

3) Beweging.
Meer draagvlak vraagt beweging van ons en de ander. Welke instrumenten en tools staan ons ter beschikking? Welke mogelijkheden hebben we om beweging te creëren? We zoomden onder andere in op framing, organizing en lobby.

Daarnaast openden we een Kenniskamer die, met jullie input, inmiddels is uitgegroeid tot een centrale plek met relevante modellen en onderzoeken. Ook in 2022 blijven we deze voeden met relevante inhoud over thema’s als polarisatie, effectief communiceren, draagvlakversterking en effectmeting. Op deze plek vind je ons archief van 2021. Je kunt hier alle artikelen teruglezen en onze online sessies terugkijken.

Op woensdagmiddag 1 juni ’22 presenteren we tijdens een speciale bijeenkomst voor zoektochtdeelnemers onze OnMigration-toolkit. In deze toolkit hebben we alles wat voorbij kwam in 2021 gebundeld in een praktisch naslagwerk. Via onze agenda kun je je aanmelden voor de interactieve lanceringsbijeenkomst op 1 juni. Welkom!

In 2022 gaan we verder met onze zoektocht. Want de urgentie blijft hoog. Alleen door samen onze kennis te delen en met elkaar te leren kunnen we antwoorden vinden op de grote vraag van deze zoektocht. Verwacht nieuwe onderzoeken, toegang tot een podcastserie, gastcolumns en uitnodigingen voor nieuwe on- en offline bijeenkomsten.

Doe je ook mee aan de zoektocht? Dat kan op meer dan één manier. Dit kun je verwachten als je je inschrijft:

  • Je krijgt direct toegang tot alle content op deze website. In onze Kenniskamer vatten we al veel relevante onderzoeken voor je samen. Ook in 2022 komen er nieuwe publicaties bij.
  • Je ontvangt onze nieuwsbrief. We houden je daarmee met regelmaat op de hoogte van onze nieuwe inzichten en de sessies die we organiseren.
  • Je kunt deelnemen aan onze OnMigration Slack-groep. Je kunt hier zelf bijdragen en nieuwe tips ontvangen van andere deelnemers. Deze Slack-channel zal alleen het komende half jaar online zijn. In de Slack-groep gaan we volop inspiratie delen en komen we op een makkelijke manier met elkaar in gesprek.
  • Als deelnemer krijg je mogelijkheid om een zelfscan te doen waarmee je aan het einde van de zoektocht jezelf en je organisatie kunt benchmarken.
  • Je kunt de drie online sessies met de thema’s ‘ik’ (op 10 mei), ‘de ander’ (op 7 juni) en ‘beweging’ (op 28 juni) terugkijken. Het zijn korte interactieve online sessies, waarin we ingaan op thema’s als polarisatie, morele drijfveren, framing van je communicatie en het organiseren van maatschappelijke actie. Check hier de agenda voor de opnamen. Ook kun je je aanmelden voor onze 2022-activiteiten.
  • Wil je het maximale uit de zoektocht halen? Doe dan mee aan onze verdiepende intervisiesessies. In kleinere groepen gaan we aan de slag met oefeningen. Weg van onze laptop, in de praktijk en aan de hand van bijzondere belevingen die wij voor jou creëren, gaan we samen op onderzoek uit. Meld je hier aan.

Is het voor jou of voor je organisatie fijn om een certificaat van deelname te krijgen, dan kunnen we daarvoor zorgen.

We beloven een interactieve, inspirerende tocht waarin je collega’s ontmoet die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben en waarin je gevoed wordt door ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland.

Meld je aan via de knop hieronder, dan houden we je op de hoogte en kun je zelf kiezen hoe je wilt deelnemen.

Zoek mee