Een zoektocht…

We zijn een interactieve zoektocht gestart met als centrale vraag: “Hoe vergroten we in deze gepolariseerde tijd het draagvlak voor migratie in Nederland?”

Het zijn boeiende en spannende tijden waarin we leven en ons werk proberen te doen. Het maatschappelijk debat staat bol van onderwerpen die ons eerder lijken te verdelen dan te verbinden. We zagen discussies oplaaien rond institutioneel racisme, de situatie van vluchtelingen aan de grenzen van Europa, en de covid- en klimaatmaatregelen.

Wat betekent dit voor ons werk? Hoe vergroten we het draagvlak voor onze maatschappelijke agenda in een tijd die gekenmerkt lijkt te worden door oplaaiende discussies en polarisaties? Is er iets anders nodig dan wat we gewend zijn?

We nodigen jou uit om, samen met je vakgenoten, deel te nemen aan een zoektocht naar antwoorden op deze vragen. 

We zijn in 2021 gestart met een interactieve zoektocht rond het draagvlak voor migratie in Nederland. Ondertussen doen er meer dan 100 deelnemers van ruim 30 verschillende organisaties mee aan deze gezamenlijke zoektocht. De zoektocht gaat door en nieuwe deelnemers met nieuwe inzichten en perspectieven blijven zich aanmelden. We hopen dat jij je ook wilt aansluiten!

Tijdens onze zoektochten laten we ons laten inspireren door relevante modellen, door onderzoek en door ervaringen uit binnen- en buitenland. En we laten ons inspireren door elkaar: welke relevante leerervaringen heb jij opgedaan en wat kunnen we leren van de best-practices van specialisten in collega-organisaties?

Voor deze zoektocht hebben we drie oriëntatiepunten gekozen die richting geven aan onze zoektocht:

1) Ik.
We starten bij onszelf, bij de ‘ik’. Zelfreflectie gaf ons meer zicht op hoe wij zelf naar de wereld kijken en hoe de wereld naar onze organisatie kijkt. Wat motiveert ons? En voor wie zijn wij geloofwaardig?

2) De ander.
Als we zoeken naar meer draagvlak voor migratie, dan hebben we te maken met ‘anderen’. Wat beweegt die anderen? Waar bevinden ze zich? In het (stille) midden of op de flanken? Wat zijn hun diepere drijfveren? En wie is voor hen geloofwaardig?

3) Beweging.
Meer draagvlak vraagt beweging van ons en de ander. Welke instrumenten en tools staan ons ter beschikking? Welke mogelijkheden hebben we om beweging te creëren? We zoomden onder andere in op framing, organizing en lobby.

Daarnaast openden we een Kenniskamer die, met jullie input, inmiddels is uitgegroeid tot een centrale plek met relevante modellen en onderzoeken. We blijven deze voeden met relevante inhoud over thema’s als polarisatie, effectief communiceren, draagvlakversterking en effectmeting. Op deze plek vind je de oogst van onze zoektocht. Je kunt hier allerlei artikelen met onze inzichten vinden.

We gaan verder met onze zoektocht. Want de urgentie blijft hoog. Alleen door samen onze kennis te delen en met elkaar te leren kunnen we antwoorden vinden op de grote vraag van deze zoektocht. Verwacht nieuwe onderzoeken, toegang tot een podcastserie, gastcolumns en uitnodigingen voor nieuwe on- en offline bijeenkomsten.

Doe je ook mee aan de zoektocht? Dat kan op meer dan één manier. Dit kun je verwachten als je je inschrijft:

  • Je krijgt direct toegang tot alle content op deze website. In onze Kenniskamer vatten we al veel relevante onderzoeken voor je samen.
  • Je ontvangt onze nieuwsbrief. We houden je daarmee met regelmaat op de hoogte van onze nieuwe inzichten en de sessies die we organiseren.
  • Je ontvangt uitnodigingen voor onze interactieve webinars.
  • Je ontvangt uitnodigingen om deel te nemen aan onze trainingen en verdiepende intervisie sessies.
  • Je kunt gebruik maken van onze handige toolkit.

We beloven een interactieve, inspirerende tocht waarin je collega’s ontmoet die met vergelijkbare uitdagingen te maken hebben en waarin je gevoed wordt door ervaringsdeskundigen uit binnen- en buitenland.

Meld je aan via de knop hieronder, dan houden we je op de hoogte en kun je zelf kiezen hoe je wilt deelnemen.

Zoek mee