Een fatale ramp met een veerboot, een deal met Libië, een dreigend tekort aan opvangplekken – migratie was de afgelopen weken weer volop in het nieuws. Maar tussen alle bedroevende berichten viel ons iets op: steeds vaker stuitten we op artikelen en uitzendingen die de positievere kanten van migratie belichten. We selecteerden er vier die de moeite waard zijn na te lezen of terug te kijken.

VPRO Tegenlicht: Rebranding Migration
Hoe kan Europa eruitzien als we migratie niet alleen als probleem maar ook als oplossing zien? VPRO Tegenlicht ging in mei op zoek naar een nieuw narratief over migratie. De migrant als gelukszaaier in plaats van gelukszoeker. En wat kunnen we leren van superdiverse steden waarin minderheden de meerderheid vormen? Lees meer en kijk de documentaire terug via deze link.

Vice Versa: de eerste honderd dagen van Partos-directeur Liana Hoornweg
Partos-directeur Liana Hoornweg wil een ander debat over migratie, zegt ze in een interview in juni in Vice Versa: ‘De vraag is simpel: bied je vluchtelingen een toekomst en laat je ze meedoen in de samenleving, of plak je ze het stempel van asielzoeker op en zeg je dat ze de komende drie jaar niet mee mogen doen?’ De Partos-directeur roept Nederlandse organisaties op om een positief narratief uit te dragen. Lees het hele interview.

De Volkskrant opinie: Bekijk migratie eens vanuit een breder perspectief, kabinet
De bereidheid om asielzoekers terug te nemen is klein, en dat zal niet veranderen door de nieuwe Europese asieldeal. Dat zegt Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis, in een opiniestuk op 9 juni. Tijd om te erkennen dat we niet zonder migratie kunnen, gelet op de vergrijzing en de grote tekorten op de arbeidsmarkt. Lees hier het artikel.

Het Financieele Dagblad column: Praten over migratie

Het zwijgen is gestopt, het taboe doorbroken: eindelijk begint ook in Nederland de discussie over arbeidsmigratie van buiten de Europese Unie. Dat zegt journalist Mathijs Bouman in zijn wisselcolumn op 28 juni. Hij roept op tot een debat over een gericht migratiebeleid, waarbij we voor tekortsectoren vakkrachten binnenlaten. Lees hier de column.