Heb je een vraag over OnMigration? Check of het hier tussen staat.

Wat is OnMigration?
OnMigration is een interactieve zoektocht naar antwoorden op de vraag: “Hoe vergroten we in deze gepolariseerde tijd het draagvlak voor migratie in Nederland?“ Het is een ontmoetingsplek voor mensen die werken aan meer draagvlak voor migratie in Nederland. De zoektocht kent verschillende onderdelen die elkaar versterken. Denk aan online sessies, een slack groep waar professionals inspiratie kunnen halen en brengen, intervisiebijeenkomsten, een zelfscan en een kenniskamer waarin we relevante onderzoeken en modellen verzamelen. De antwoorden die we samen vinden, bundelen we aan het eind van deze zoektocht in een praktische toolkit. Een toolkit die ons als beleidsmakers, campagne-, communicatie- en advocacy-specialisten helpt om ons werk nog effectiever te doen. 

Wat levert deelname mij op?
Zoals zo vaak… hoe meer je in de zoektocht investeert, hoe meer je eruit haalt. Onze ambitie is in ieder geval dat we door  van elkaar te leren, we beter worden in ons werk. Of je nu beleidsmaker, communicatie- of campagnestrateeg bent. Je vergroot je kennis en leert van ervaringen van anderen. Je maakt deel uit van een super interessant netwerk van specialisten, die met dezelfde of vergelijkbare maatschappelijke vraagstukken bezig zijn. Hier kunnen allerlei nog niet te voorspellen samenwerkingen uit voortkomen. Ten slotte ontvang je een toolkit die voor jou en andere geïnteresseerden beschikbaar blijft. 

Is deelname leuk?
Ja! Want hoe leuk is het in om in deze tijd weer nieuwe mensen te ontmoeten? Mensen die zich bezig houden met vergelijkbare vraagstukken als jij, zowel binnen als buiten jouw sector. Om geïnspireerd te worden door interessantste denkers en te leren van de ervaringen van collega’s. Wij denken dat dat een mooier perspectief is dan wanneer alles in je eentje en al googelend uit moet zoeken.

Hoe kan ik deelnemen?
Dat kan eenvoudig door je hier in te schrijven. We vragen je je naam en e-mail adres. Daarna nodigen we je uit om deel te nemen aan onze Slack-omgeving, waar we je op de hoogte houden van alle activiteiten in onze zoektocht. Dit is ook de plek waar je mede-deelnemers kunt ontmoeten, informatie en inspiratie kunt delen en het gesprek met anderen kunt voeren. Na inschrijving kun je via onze agenda je aanmelden voor de online inspiratiesessies in de intervisie.

Welke data moet ik vrijhouden?
Op 29 april organiseerden we een korte online proeverij over de plannen voor de komende maanden. Je kunt deze  hier terugkijken. Begin mei zijn we van start gegaan met onze tijdelijke Slackgroep (bekijk hier een korte introductie van Slack). Daarnaast organiseerden we in mei en juni drie online sessies langs de oriëntatiepunten ik, de ander en beweging. Je kunt de opnamen van deze sessie, na aanmelding voor de zoektocht, via deze pagina vinden en terugkijken. Daar kun je ook aangeven of je interesse hebt deel te nemen aan kleine intervisiegroepen met vakgenoten. De bijeenkomsten vonden plaats op:

maandag 10 mei – van 16.00 tot 17.00 uur – online sessie over ‘ik’
maandag 7 juni – van 16.00 tot 17.00 uur – online sessie over ‘de ander’
maandag 28 juni – van 15.00 tot 17.00 uur – online sessie over ‘beweging’

Schrijf je nu in voor de zoektocht, zodat we je op de hoogte kunnen houden en jij je meteen de online sessie kunt terugkijken. Je ontvangt van ons dan ook een uitnodiging voor een bijeenkomst in oktober waarin we de toolkit met jullie delen. Aanmelden kan eenvoudig en snel en het geeft je bovendien direct toegang tot onze kenniskamer met daarin de eerste relevante onderzoeken en rapporten.

Wie kunnen er meedoen?
De zoektocht is bestemd voor alle professionals die zich bezighouden met het creëren en vergroten van het draagvlak van belangrijke maatschappelijke thema’s. Dat kan bijvoorbeeld zijn als campagne-specialist bij een NGO of als communicatiemedewerker bij een vakbond. De zoektocht zal zich focussen op het vergroten van draagvlak voor migratie, maar veel van wat er aan de orde zal komen is ook relevant voor andere maatschappelijke vraagstukken. Dus ook als je niet met het onderwerp migratie bezig bent, maar bijvoorbeeld wel met klimaat maatregelen is dit een interessante zoektocht en ben je welkom.

Hoe vliegen jullie deze zoektocht aan?
We staan aan het begin van een zoektocht die we graag met jullie samen vormgeven. De zoektocht kent een alsmaar groeiende kenniskamer en een tocht langs de drie oriëntatiepunten “ik”, “de ander” en “beweging”. Rond deze drie thema’s zoeken we samen naar ervaringen, sprekers, modellen en al het andere dat ons kan helpen ons werk nog beter te doen. Lees hier meer over de inhoudelijke opbouw.

Wat wordt er van mij verwacht en hoeveel tijd gaat het me kosten?
We organiseren in mei en juni drie korte online sessies (van zo’n 60 minuten) die we combineren met drie intervisiebijeenkomsten. Wij zorgen voor een persoonlijk Miro oefenruimte die je ook kunt gebruiken voor de intervisie. Gezien de coronamaatregelen zullen de bijeenkomsten online plaatsvinden. Voorafgaand aan de bijeenkomsten zullen we je de nodige inspiratie sturen en achteraf zullen we de oogst van de bijeenkomst delen. Daarnaast kun je net zoveel tijd in deze zoektocht stoppen als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan het opvolgen van tips die we met elkaar verzamelen, het lezen van boeken en het kijken van docu’s. 

Wat bedoelen jullie met die toolkit die we gaan ontwikkelen?
Bij een zoektocht hoort natuurlijk ook dat we iets ‘vinden’. En in dit geval willen we de dingen die we vinden blijvend beschikbaar maken voor andere professionals. We willen een gebruiksvriendelijke toolkit maken, die professionals kunnen inzetten bij het ontwikkelen en uitvoeren van hun strategieën. De toolkit wordt een plek waar relevante modellen, onderzoeken, rapporten, filmpjes, denkers en doeners te vinden zijn. We brengen het bij elkaar en ontsluiten het op een gebruiksvriendelijke manier. 

Waarom een zoektocht over migratie en niet over bijvoorbeeld inclusiviteit?
Sinds 2015 is er wereldwijd veel over draagvlak voor migratie nagedacht. Er zijn narratieven ontwikkeld en getest, coalities gebouwd en evaluaties geschreven. Dit alles vormt het startpunt van onze zoektocht. Wat valt er te leren van de (internationale) ervaringen van de afgelopen jaren? Die ervaringen helpen ons ook bij andere thema’s zoals inclusie, klimaat en democratie. Welke lessen kunnen we leren die ons helpen bij het ontwikkelen van strategieën voor het vergroten van het draagvlak voor onze maatschappelijke agenda en in het bijzonder voor migratie?

Hoe gaat deze zoektocht eruitzien in coronatijd?
Zodra het kan, proberen we offline-elementen in de zoektocht in te bouwen. Tot die tijd zullen we ons vooral online bewegen.

Wat doet OnMigration niet….
OnMigration en deze zoektocht is geen poging om te komen tot een gezamenlijke campagne. Wel willen we van elkaar leren, ervaringen delen en zo beter toegerust zijn om ons werk voort te zetten. Mochten hier gelegenheidscoalities uit voortkomen, dan is dat natuurlijk prachtig. Maar dat is aan de deelnemers. 

Wat kost deelname?
Deelname kost, behalve jouw tijd en betrokkenheid, helemaal niets. Gedurende de zoektocht heb je vrije toegang tot alle content die we verzamelen. Ook het eindresultaat van de zoektocht, de toolkit, is voor deelnemers vrij beschikbaar. Na de looptijd van de zoektocht zal de inhoud en de toolkit nog een periode vrij ter beschikking staan van de deelnemers. Na die periode zullen we voor de toegang tot de toolkit een vergoeding gaan vragen. 

Wie zit erachter OnMigration en deze zoektocht?
OnMigration is een initiatief van Mariken Gaanderse, Jorrit Hoekstra en Otto Kamsteeg. We werkten in 2016 en 2017 intensief samen bij Stay Human, die het toen hoog oplopende gesprek over migratie probeerde te normaliseren. De zoektocht naar hoe we meer draagvlak voor migratie kunnen creëren, heeft ons sindsdien niet meer losgelaten. Met een groeiende groep mensen hebben we OnMigration opgezet, om samen ervaringen te oogsten van wat er de afgelopen jaren is geprobeerd gelukt, om vervolgens samen nieuwe wegen te verkennen. Lees hier meer over onze motivatie.