Heb je een vraag over OnMigration? Check of het antwoord hiertussen staat.

Wat is OnMigration?
OnMigration is een ontmoetingsplek voor mensen die werken aan draagvlak voor migratie. We verzamelen kennis rond dit onderwerp en houden dit up-to-date met onderzoeken en inzichten uit binnen- en buitenland. Via het OnMigration-platform delen we deze kennis en wisselen we ervaringen uit. We organiseren informatieve webinars, ontmoetingsdagen en adviestrajecten. Twee keer per jaar organiseren we een kortlopende online OnMigration Training. De kennis die we samen vinden, helpt ons als beleidsmakers, campagne-, communicatie- en advocacy-specialisten  om ons werk nog effectiever te doen.

Voor wie is OnMigration bedoeld?
OnMigration is er voor alle professionals (betaald of vrijwillig) die zich bezighouden met het creëren, behouden of vergroten van draagvlak voor migratie. Dat kan bijvoorbeeld zijn als campagne-specialist bij een NGO, als communicatiemedewerker bij een vakbond of beleidsmedewerker bij een gemeente. Als individuele professional kun je meedoen met de OnMigration zoektocht. OnMigration is er ook voor overheden en maatschappelijke organisaties die werken rond migratievraagstukken. Zij kunnen bij OnMigration terecht voor ondersteuning en advies.

Wat levert deelname mij als professional op?
Zoals zo vaak… hoe meer je investeert, hoe meer je eruit haalt. Onze ambitie is dat we beter worden in ons werk door van elkaar te leren, of je nu beleidsmaker, communicatie- of campagnestrateeg bent. Je vergroot je kennis en leert van ervaringen van anderen. Je maakt deel uit van een superinteressant netwerk van specialisten, die met dezelfde of vergelijkbare maatschappelijke vraagstukken bezig zijn. Hier kunnen allerlei nog niet te voorspellen samenwerkingen uit voortkomen. Ten slotte ontvang je een toolkit die voor jou en andere geïnteresseerden beschikbaar blijft.

Is deelname leuk?
Ja! Want hoe leuk is het in om in deze tijd weer nieuwe mensen te ontmoeten? Mensen die zich bezighouden met vergelijkbare vraagstukken als jij, zowel binnen als buiten jouw sector. Om geïnspireerd te worden door interessantste denkers en te leren van de ervaringen van collega’s. Wij denken dat dat een mooier perspectief is dan wanneer je alles in je eentje en al googelend moet uitzoeken.

Hoe kan ik deelnemen?
Dat kan eenvoudig door je hier in te schrijven. We vragen je je naam en e-mail adres. Na inschrijving kun je je via onze agenda aanmelden voor onze bijeenkomsten. Ook ontvang je dan voortaan onze nieuwsbrief met nieuwe onderzoeken in onze Kenniskamer en andere publicaties.

Wat wordt er bij deelname van mij verwacht en hoeveel tijd gaat het me kosten?
Hoe je jouw deelname invult, kun je zelf bepalen. We houden je via een maandelijkse nieuwsbrief op de hoogte van publicaties en bijeenkomsten, waarna je kunt kiezen wat je leest, kijkt en waaraan je deelneemt. Je kunt dus net zoveel tijd in deze zoektocht stoppen als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan het opvolgen van tips die we met elkaar verzamelen, het lezen van boeken en het kijken van docu’s.

Wat kan ik verwachten van jullie toolkit?
We maakten een gebruiksvriendelijke toolkit, die je kunt inzetten bij het ontwikkelen en uitvoeren van je strategieën. Enkele thema’s die aan de orde komen zijn polarisatie, het werken met morele drijfveren en het inzetten van frames om nieuwe doelgroepen te bereiken. Je kunt de toolkit gebruiken als naslagwerk of als instrument voor zelfstudie voor jezelf en je collega’s. De toolkit is hier te downloaden.

Wat doet OnMigration niet….
Deze zoektocht is geen poging om te komen tot een gezamenlijke campagne. Wel willen we van elkaar leren, ervaringen delen en zo beter toegerust zijn om ons werk voort te zetten. Mochten hier gelegenheidscoalities uit voortkomen, dan is dat natuurlijk prachtig. Maar dat is aan de deelnemers.

Wat kost deelname?
Inschrijven is gratis en geeft je toegang tot alle content, de toolkit, onze interactieve webinars en de jaarlijkse ontmoetingsdag. Voor deelname aan de OnMigration Training vragen we een bijdrage. De experts van OnMigration verzorgen ook workshops, trainingen en adviestrajecten op maat voor overheden en maatschappelijke organisaties. Daarvoor maken we aparte prijsafspraken.

Wie zit erachter OnMigration en deze zoektocht?
OnMigration is een initiatief van Mariken Gaanderse, Jorrit Hoekstra en Otto Kamsteeg. We werkten in 2016 en 2017 intensief samen bij Stay Human, dat het toen hoog oplopende gesprek over migratie probeerde te normaliseren. De zoektocht naar hoe we meer draagvlak voor migratie kunnen creëren, heeft ons sindsdien niet meer losgelaten. Met een groeiende groep mensen hebben we OnMigration opgezet, om samen ervaringen te oogsten van wat er de afgelopen jaren is geprobeerd gelukt, om vervolgens samen nieuwe wegen te verkennen. Lees hier meer over onze motivatie.